Aşık Veysel Mahallesi’nde (1 Mayıs Mahallesi’nin parçalarından biri) Engin Gürbüz’ün muhtar adayı olmasının ardından mahallede muhtarlık çalışmalarına katılmaya başladık. Muhtarlığa dair ilkelerimizi vurguladığımız bu çalışmalarda bu ilkeleri benimseyenlerin, doğru kabul edenlerin desteklenmesi gerektiğini yaptığımız toplantı ve etkinliklerde belirttik. Bu etkinliklerin bir tanesi olan mahalle dernekleri ile yapılan toplantı 1 Kasım günü Güç-Der’de gerçekleşti.
Toplantıya mahalledeki dernek temsilcileri ve bireysel olarak çalışmayı destekleyenler katıldı. Katılan kurumlar; Güç-Der, Köşk- Der, Barmanlılar Derneği, Site ve Esenevler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Koçgirililer Derneği, Kürecikliler Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Tokat Dernekleri Federasyonu, Çaz-Der ve Emekliler Dayanışma Sendikası ve Mayısta Yaşam Kooperatifi oldu.
Toplantı muhtar adayı Engin Gürbüz’ün toplantıyı açması ve hangi ilkeleri benimseyen bir muhtar adayı olduğunu anlatan konuşması ile başladı. Gürbüz, yıllardır mahallede bulunduğunu mahallenin birçok sorunu ile ilgili faaliyetler yaptığını belirtti ve kendisine dair bilgi verdi. Arkasından nasıl bir muhtarlık olması gerektiğini açtı.
Adaylar arasında ön seçim yapılması gerektiğini ve bu ön seçimden çıkan adayın desteklenmesi gerektiğini söyledi. Muhtar olduğu takdirde mahalle meclisi ile çalışacağını bu meclisin kararlarına tabii olacağını belirtti. Muhtarlığın saydam olacağını tüm yazışmaları halka açacağını, muhtarlıktan gelen tüm gelirin mahalleye ait olup meclisin alacağı kararlar doğrultusunda mahalle için kullanılacağını söyledi. Son olarak ise şunları belirtti: “Dönem dönem muhtarların Beştepe’ye gittiği bir süreçten geçiyoruz. Ben Beştepe’nin değil mahallenin, 1 Mayıs’ın muhtarı olacağım. Bu ilkeler etrafında çalışacak muhtarların sadece bu mahallede değil elimizin uzandığı her mahallede olması için uğraşmalıyız.” dedi.
Sonrasında toplantıya katılanlar söz aldı. Söz alanlar bu ilkelerin çok doğru ilkeler olduğunu belirtti. Toplantıda dernek temsilcileri aday olan yoldaşımıza; gelirin tamamının mahalleye ait olması, mahalle meclisi, ön seçim hakkındaki fikirleri ifade ettiler.
Tokat Federasyonu Derneği temsilcisi geçmişte bu tip ilkeleri sunan muhtar adayları olduğunu lakin muhtar olduktan sonra bu ilkeleri unuttuklarını belirtti. “Muhtarlığın tüm gelirlerinin mahalleliye ayrılması yanlış olur. Muhtarın da bir takım ihtiyaçları olacak o zaman ne yapacaksın?” diye soru sordu.
Koçgirililer Derneği temsilcisi mahalle meclisleri önemlidir lakin ön seçim mümkün değildir dedi. Yine gelirin tamamının mahalleye aktarılmasının yanlış olacağını belirtti.
PSAKD herhangi bir muhtarı desteklemek gibi pozisyonları olmadığının altını çizerek mahalle meclislerini kabul eden adayın desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Site ve Esenevler Mahalleleri Derneği başkanı: “Muhtarlık önemli bir yerde duruyor. Bugüne kadar bir çok kentsel dönüşüm uygulamaları öncesi ve sonrası muhtarlar önemli yer tutmuştur. Muhtarlık belirli bir kapasite ister. Bu kapasiteye sahip olanlar muhtar olmalı” dedi.
Yozgat Çaz-Der temsilcisi: “Muhtar adayı arkadaşa başarılar diliyor ve çalışmasında elimizden gelen yardımı sunacağımızı belirtmek istiyoruz.”
Köşk-Der: “Muhtar adayı arkadaşın öne sürdüğü 5 madde çok önemli ve doğru ilkelerdir. Destekliyoruz, lakin ön seçimin zor olduğunu düşünüyoruz. Gerçekçi ol imkansızı iste demiş Che Guevara, bu anlamıyla bu maddeler etrafında olmak önemlidir.”
Kürecikliler Derneği: “Ülke olarak çok geri bir dönemdeyiz. Meclis işlemiyor muhtarlıkla ne yapacağız. Lakin söz alan bir arkadaşın söylediği gibi birlikte olmak önemlidir. Bir muhtar seçeceksek bu kişi bunu hak etmelidir. Ve bu da bu arkadaş olmalıdır.”
Güç-Der: “Değişiklik yapma zamanıdır. Genç dinamik bir muhtar adayı var. Ve biz bu konuda tam destek veriyoruz vermeye devam ediyoruz.”
Mardin Barmanlılar Derneği: “Arkadaşa çalışmalarında başarılar diliyoruz. Bu ilkeler etrafında yürütülecek çalışmaları onaylıyoruz.”
Emekliler Derneği üyesi: “Birlikte olmak önemlidir. Mahalle meclisleri önemlidir. Bu proje arkasında durulması ve her yere yayılması gereken bir projedir.”
Son olarak söz alan Gürbüz görüşlere dair değerlendirme yaptı:
“Gelirlerin mahalleye verilmesine dair şunları belirtti. Öncelikle muhtarlıktan ne kadar gelir var bilmiyorum. Lakin bir gelir olmak zorunda. Etiket yahut maddi bir gelir. Aksi durumda bir kişi muhtar olmak için 40 bin TL civarında para harcamazdı. Biz nereden yahut neyden para gelirse gelsin bunu mahalleye harcayacağız diyoruz. Ben buradan gelecek para ile geçimimi sağlamayacağım. Benim kendi işim var zaten. Paranın nereye gideceğine de mahalle meclisi karar verecektir. Öğrencilere burs mu verir, başka bir şey mi yapar bilemem.
Benim verdiğim sözlerin arkasında durup duramam hakkında görüşler geldi. Bunun teminatı benim sözüm olamaz. Bunun teminatı yürüteceğimiz çalışmalardır. Mahalle meclisidir. Bu çalışmayı destekleyenlerdir.
İstanbul’dan Komünistler