5 yıl önce devletin katliamcı yüzünü bir kez de Urfa Suruç’ta gördük. Kobane’nin yeniden inşası bağlamında Kobane ile dayanışma amacıyla oraya gitmeye çalışan devrimciler, Suruç’ta AKP’nin desteklediği IŞİD çeteleri tarafından katledildi. O günden bugüne her yıl temmuz ayında bu katliama karşı Suruç’ta yitirdiğimiz 33 devrimci için eylemler etkinlikler düzenlenmekte. 5. yılında da Suruç’ta yitirdiklerimiz için anma etkinlikleri organize ettik.

1 Mayıs Mahallesi’nde bir araya gelen EMEP, ESP, HDP, KöZ, Partizan, SMF, SODAP olarak 19 Temmuz Pazar gününe basın açıklaması ve anma etkinliği koyduk.  Etkinliği ve basın açıklamasını “Geziden Suruç’a Hesap Soracağız” şiarıyla örgütledik. Bu şiarın yazılı olduğu ozalitlerimizi ve el ilanlarımızı kullanarak anma etkinliğinin çalışmalarını yürüttük.

1 Mayıs Mahallesi Çeşme durağında gerçekleştirdiğimiz basın açıklaması yoğun polis ablukası altında gerçekleşti. Eylemde “Suruç İçin Adalet Herkes İçin Adalet, Geziden Suruç’a Hesap Sormaya, Suruç’un Hesabı Sorulacak” sloganları atıldı. KöZ’ün arkasında duran komünistler olarak bu eyleme, flamalarımızla ve “Adalet İçin Tek Yol Devrim” yazan dövizlerimizle katıldık. Eylemin ardından 1 Mayıs Mahallesi Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nde planlamış olduğumuz anma etkinliğine geçtik.

Anma etkinliğinde ilk olarak Suruç ile ilgili hazırlanmış olan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Sinevizyon gösterimi ardından Suruç aileleri adına Suruç katliamında yaralanan bir arkadaş konuşma yaptı. Konuşmasında; Suruç’un faillerinin IŞİD olduğunu lakin bunu örten, bu katliama destek sunanın bu Cumhur ittifakı olduğunu ifade etti. Suruç’un failleri ortaya çıkarsa bu iktidarın devrileceğini, tam da bu yüzden gizlediklerini savundu. Kendilerinin bir intikam amacı gütmediklerini, adalet istediklerini ve adaleti alana dek mücadeleyi sürdüreceklerini söyleyerek, tüm kesimleri bu adalet mücadelesine davet etti. Sonrasında söz alan SGDF temsilcisi ise; Suruç’ta Kobane ile dayanışmaya giden gençlerimizin katledildiğini, onların Rojava Devrimine yüzlerini döndüklerini, bu yüzden katledildiklerini ifade etti. Kendilerinin bir intikam istemediklerini, adalet istediklerini ve bunun mücadelesini yürüttüklerini tekrar vurguladı.

Etkinlikte KöZ adına söz alan yoldaş şunları ifade etti:

“Suruç katliamına öngelen sürece bakmak gerekir. Bombalı saldırılar işte bu süreçte ayyuka çıkmaya başladı. Seçimlerden önce Adana’da HDP bürolarına yapılan bombalı saldırılar, ardından Erzurum’daki seçim mitingindeki linç girişimleri, Ağrı’daki saldırılar ve nihayetinde Amed seçim mitingindeki patlama. Bu saldırılar karşısında sürekli aynı gerekçeyle yani provokasyonlara gelmeyelim diyerek eylemli mücadeleden geri duran bir tutum sergilendi. Her saldırı karşısında sokak mücadelesi yükseltilemediği için bir sonraki saldırıyla karşı karşıya kaldık. Amed’deki saldırıya güçlü bir yanıt veremediğimiz için Suruç’u yaşadık, buna karşı bir yanıt veremediğimiz için Ankara gar katliamını yaşadık. Yani işin özü; saldırılara karşı burjuva düzeninden adalet beklenemez, “Bu düzeni daha fazla demokratikleştireceğiz.” diyerek parlamenter yollara mücadeleyi hapsedenler elbette bu saldırıları, katliamları durduramayacaklardır. Burjuva demokrasisi denilen düzen, özü itibariyle burjuva diktatörlüğüdür ve bu diktatörlüğün kılıcının keskin yanı her zaman devrimcilerin boynuna doğrudur. İşte Suruç’ta da bu düzenin kılıcı devrimcilerin boynuna indirilmiştir. Bu sebepten ötürü Suruç’u anarken Kobane’ye oyuncak götüren çocuklar ya da gençler diyerek anmak değil, Rojava devrimine yüzünü dönmüş olan devrimciler diyerek anmak gerekir. Suruç’un sorumluları bugün iktidarda olanlardır. Onlardan kurtulmadan da Suruç’un hesabı sorulamayacaktır. Bu Cumhur ittifakından da seçimlerle değil ancak ve ancak bir devrimle kurtulabileceğiz. Bizler KöZ’ün arkasında duran komünistler olarak Suruç dahil tüm katliamların hesabının sorulabilmesinin ancak ve ancak bir devrim mücadelesiyle gerçekleşeceğine inanıyoruz.  Evet, biz sadece Suruç’un değil, ezilenlere, devrimcilere yönelik her türlü saldırının ve katliamın intikamını istiyoruz, bunların intikamlarını da ancak proleter bir devrimle alabileceğiz. Bugünün acil görevi de böyle bir devrim mücadelesini yükseltmektir.”

Yoldaşın konuşmasının ardından Suruç’ta yitirdiklerimiz için anma yemeği verilerek etkinlik sonlandırıldı.

Adalet İçin Tek Yol Devrim!

Yolumuz Proleter Devrim!

1 Mayıs Mahallesi’nden Komünistler