KöZ olarak 28 Nisan Pazar günü 1 Mayıs çalışmaları kapsamında Maltepe’de bir 1 Mayıs pikniği düzenledik. Piknik programı içerinde ”Yerel Seçimlerde Deneyimler ve Mücadeleler” başlıklı bir forum ve “21 Koşul ve Parti” konulu bir söyleşi planladık. Forum için piknik öncesinde İstanbul’daki belediye adaylarını ve muhtar adaylarını davet ettik. Aynı zamanda sol siyasetleri ziyaret ederek pikniğimizden haberdar edip davet ettik.

Pikniğe Tuzla’dan, 1 Mayıs Mahallesi’nden, Yenibosna’dan kaldırdığımız otobüslerle gelenler yanı sıra, Esenyurt ve Kıraç’tan katılanlar oldu. Sabah erken saatlerde katılımcılar piknik alanına ulaşmadan piknik alanına giderek 1 Mayıs pankartlarımızı alana astık. Gazetemizin yeni sayısı ve daha önce çıkmış kitap ve broşürlerimiz yer aldığı gazete standımızı kurduk ve 1 Mayıs marşlarımızı açtık.

Sabah saat 10.00’dan itibaren otobüslerle piknik alanına mahallelerden ve kendi araçlarıyla katılımcılar ulaştı. Her mahallenin kendi ortak sofrasında kahvaltısını etmesinin ardından program başladı. Program kapsamında yapılan açılış konuşmasının ardından ”Yerel Seçimlerde Deneyimler ve Mücadeleler”  başlıklı forum başladı. Forumda ilk olarak KöZ adına söz alan yoldaşımız 31 Mart yerel seçimlerinin parlamentarizmi ve kuyrukçuluğu derinleştirdiğine, KöZ’ün aldığı tutuma, seçim sonuçları değerlendirildiğinde yerel seçimlerin kazananının MHP, kaybedeninin ise daha önce kendisini güçlendiren bağımsız bir tutum ve eylemli mücadeleden yoksun kalan HDP olduğuna değindi. Kılıçdaroğlu’na saldırı ile birlikte HDP ve solun bir kısmının geçmiş olsun ve kınama korosuna katıldığına değinerek bunun AKP-MHP tarafından benzer provokasyonların 1 Mayıs’ta da yaşanacağının işareti değil, CHP’nin bunun sonucu olarak solu daha fazla uysallaştırıp peşine takacağını vurguladı.  Kılıçdaroğlu’na saldırı ve yerel seçim sonuçlarının başta HDP olmak üzere, HDP aracılığı ile neredeyse tüm sol akımların CHP’nin kuyruğuna takılmasının karşılığını 1 Mayıs’ta da bulacağını belirtti. KöZ’ün ise bu tablo karşısında 1 Mayıs’ta parlamentarizme karşı tutum alacağını bu tutumda Çağrı ile ortaklaştığını ve “Ne Cumhur İttifakı, Ne Millet İttifakı Tek Yol Devrim” yazılı ortak bir pankartla 1 Mayıs’a katılacağını duyurdu. KöZ’ün ise parlamentarist hayaller karşısında rejim krizine ancak devrimin son vereceğini ifade eden bir pankart taşıyacağını söyledi. Herkesi KöZ’ün arkasında 1 Mayıs’a katılmaya davet ederek konuşmasını sonlandırdı.

KöZ adına yapılan konuşmanın ardından 1 Mayıs Mahallesi’nde “sarayın muhtarı olmayacağız” şiarı ile muhtarlık çalışması yürüten muhtar adaylarından biri olan Engin Gürbüz söz aldı. Konuşmasında bölünmüş olan mahallenin üç parçasında yürütülen muhtarlık çalışmalarını anlattı, yerelci olmayan bir muhtarlık çalışmasının sarayın değil mahallenin muhtarı olacağız şiarı ile nasıl yürüttüklerini anlatarak başarılı bir çalışma yürütüldüğünü aktardı.

İstanbul büyükşehir belediyesine bağımsız başkan adayı olan Güldes Önkoyun söz aldı. Adaylığının öncesinde KöZ’ün iki gerici ittifak karşısında solun ortak bir tutum alması ve kendi adayını çıkarması yönündeki çağrısını ve girişimlerini anlattı.  Bu girişimlerin yanıtsız kaldığı koşullarda kendisinin KöZ’ün önerdiği çerçeveye uygun olarak bağımsız aday olduğunu anlattı. KöZ’ün arkasında duran bir komünist olsa da KöZ’ün adayı olarak ve KöZ’ün görüşlerinin propagandasını yapmak üzere aday olmadığını, sola önerildiği gibi Kürtlerinin sesini yükseltmek, kayyumlara karşı mücadele ve AKP’ye karşı emekçilerin kitlesel seferberliğini yükseltmek çerçevesine sadık kalan bir adaylık çalışması yürüttüklerini aktardı. İstanbul’da başka sol adaylar da olduğunu ancak bu adayların ekonomik sorunları temel alan, alternatif belediyecilik, halkçı belediyecilik gibi iddialar ile aday olduklarını, bu nedenle kendi adaylığının Türkiye’deki siyasi krizi görmeyen diğer adaylardan farklı olduğunu anlattı. AKP’ye karşı kitlesel seferberlik öneren, kayyumlara karşı mücadeleyi dile getiren kendisi ve Yalçın Yanık dışında başka bir aday olmadığını anlattı. Bu anlamda da başarılı bir seçim çalışması yürütüldüğünü anlattı. Foruma davet ettiğimiz ancak aynı gün İzmir’de yapılan 1 Mayıs pikniğine katıldığı için İstanbul’a gelemeyen Yalçın Yanık’ın seçim çalışmalarında yer alan bir yoldaşımız da oradaki seçim çalışmalarını aktardı. Daha sonra foruma katılanlardan söz alanlar oldu. HDP’nin seçimlerde izlediği taktiğin başarılı olduğunu ve AKP’nin kimi belediyeleri kaybetmesiyle sonuçlandığını ifade edenler oldu. CHP’ye asla oy vermem diye düşünüp Demirtaş’ın açıklamasından sonra CHP’ye oy verdiğini söyleyenler oldu. Aynı Güldes Önkoyun’un adaylığını doğru bulup seçim çalışmasını yürütenlerden söz alıp nasıl bir çalışma yürütüldüğünü anlatanlar oldu. Forum konuşmaların ardından sona erdi. Seçim deneyimlerinin aktarılması ve seçimlerde alınan farklı tutumların ve seçim değerlendirmelerinin tartışılması bakımından verimli geçen bir forum oldu. Forumun ardından halaylar ve oyunlarla piknik devam etti.

Öğle yemeği ardından 3 gün sonra gerçekleşecek 1 Mayıs için birlikte pankart ve döviz yapacak işçiler toplantılarını yaparak hazırlıklarını tamamladılar.

Programda yer alan “21 Koşul ve Parti” gündemli söyleşi saat 16.00’da başladı. Komünistlerin eksikliğini tespit ettiği ve yaratmayı hedeflediği partiye ilişkin görüşleri aktarıldı. İlginin yoğun olduğu söyleşi soruların yanıtlanmasının ardından son buldu.

Söyleşinin ardından halaylarla piknik alanından ayrıldık.

İstanbul’dan Komünistler