1 Mayıs Mahallesi PSAKD ve Cemevi; “2019 Yerel Seçimleri Öncesi Kent Yaşamında Yerel Yönetimlerin Önemi ve Kentsel Dönüşüm” başlıklı birpanel düzenledi. Panele konuşmacı olarak da HDP eş genel başkan yardımcısı İlknur Birol, CHP İstanbul il başkanı Canan Kaftancıoğlu ve TMMOB adına Cevahir Efe Akçelik davet edildi.

Panele yoğun bir katılım oldu.Özellikle de CHP Ümraniye/Ataşehir yönetimleri, çalışanları ve mahalledeki seçmenleri yoğunluklu olarak katılmıştı. TMMOB adına katılan konuşmacı; kentsel dönüşüm politikalarının bugün bir talana dönüştüğünü ve buna karşı mücadele etmek gerektiğini vurguladı. CHP ve HDP adına yapılan konuşmalarda ise daha çok Erdoğan ve AKP iktidarının faşizminden ve buna karşı en geniş kesimlerin ortak mücadelesinden bahsedildi. Her iki konuşmacıda, seçimlerde ortak mücadele etmek gerekliliğini vurgulayan ifadeler kullandılar.Konuşmacıların ardından dinleyicilerin soruları ve görüşleri alındı. Ağırlıklı olarak hem CHP tabanından hem de kimi HDP’lilerden, yerel seçimlerde kurulabilecek ittifaka yönelik sorular ve görüşler geldi. CHP milliyetçilere yaklaşacağına HDP’ye yakın durmalı, yerel seçimlerde belediye meclis üyeliklerinde HDP’ye yer verilmesi gerektiğini, HDP’nin böyle bir ittifakla seçim hazırlığı yürütmesi gerektiği gibi konulara dair görüşler ve sorular ifade edildi. Ayrıca mahallemizdeki kimi muhtar adayları da söz alarak kısa kısa konuşmalar yaptı. 1 Mayıs Mahallesi’nin bir parçası olan Yenişehir Mahallesi Muhtar Adayı Mehmet Taş söz alarak; kentsel dönüşüm politikalarıyla mahallemizi talan etmek istediklerini, bu talana karşı mahalle derneklerinde örgütlenmek gerektiğini vurguladı yine 1 Mayıs Mahallesi’nin bir parçası olan Aşık Veysel Mahallesi Muhtar Adayı Engin Gürbüz söz alarak; tüm konuşmacıların AKP’nin saldırılarından bahsettiklerini, bu saldırılara karşıda mahallelerden örgütlenmek gerektiğini söylediklerini hatırlatarak, mahallelerde örgütlenmenin yolunun mahalle meclislerinden geçtiğini ifade etti. Bu yüzden de muhtarlıkseçimlerinde bu meclislere tabi olan ve bu meclisler üzerinden “sarayın değil 1 Mayıs Mahallesi’nin adayı”olduğunu ifade eden bir seçim çalışmasının yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Konuşmacılara da böylesi bir meclis işleyişleri hakkında tutumlarının neler olacağını sordu.

Gelen soruların ardından konuşmacılar tekrar söz alarak gelen soru ve görüşlere yanıt vermeye çalıştı. Her iki konuşmacının da ortak bir dille birbirlerini eleştirmeyen bir tutum takınmaya çalıştılar. CHP kendi belediye başkan adaylarının ve meclis üyesi adaylarının propagandasını yaparken, HDP ise bu konu neredeyse hiç değinmedi denilebilir. Sadece Kürdistan’daki kayyum atanmış belediyeleri tekrar alacaklarını, batıda ise faşizme karşı ortaklaşılabilecek zeminleri zorlayacaklarını vurguladı.

Panelin kendisi, içeriği ve bileşimi tam olarak HDP, CHP seçim ittifakını meşru kılmak ve bunu kitleler nezdinde kanıksanır hale getirmek için yaratılmış bir zemin sunuyordu. Zaten panelde tam olarak CHP’nin şemsiyesinin altında görünen bir HDP görüntüsü mevcuttu. Her türlü engellemelere ve saldırılara rağmen seçim barajlarını aşarak parlamentoya girmiş bir HDP’nin; Türkiye’nin batısında yerel seçimlere ilişkin kendi adaylarına dair henüz bir netliğinin olmaması, adayların belirsizliğinin dışında nasıl bir seçim taktiği izleyeceğinin dahi ortaya koyulmamış olması asıl niyetinin ne olduğunu açıkça göstermektedir. Solun en geniş kesimleriyle ortak bir sol blok kurarak seçim çalışması yapmak yerine, belirsiz bir tutum sergileyerek, CHP ile bir ittifakın zeminini zorlaması emekçilerin mücadelesini büyütmeye değil, ezilenlerin politik enerjisini düzen içine çekerek pörsütmekten öteye geçemeyecektir.

1 Mayıs Mahallesi’nden Komünistler