KöZ olarak 2009 yılından beri geçmişteki güzel günleri yad etmek için değil önümüzdeki büyük kavgalara hazırlanmak için “Ekim Devrimi Tartışmaları” başlıklı paneller düzenliyoruz. Ekim Devrimi’nin geleceğe ışık tuttuğunu düşünenlerle günümüzün politik sorunlarını ele alıyoruz.

Bu sene gerçekleştireceğimiz panellerin temasını “Ne Yapmalı?” olarak belirledik. 116 yıl önce dünyayı kasıp kavuracak bir devrimci dalganın arefesinde, “Ne Yapmalı?” broşürü Rusya’daki devrimcilere yol göstermiş, “sıkıca tutulması gereken halkayı” saptamıştı. Dünyanın ilk muzaffer proleter devrimi olan Ekim Devrimi’nden çıkarılan dersler ise “Ne Yapmalı” broşüründe verilen yanıtların sadece çarlık otokrasisi altındaki Rusya’yı ilgilendiren değil evrensel geçerliliğe sahip yanıtlar olduğunu ortaya koydu.

“Ne Yapmalı?” sorusu şüphesiz üzerinde yaşadığımız ve derinleşen bir siyasal kriz içindeki coğrafyada da yakıcı soruların bir üst başlığı olarak duruyor. Ve yine kitabın yazıldığı döneme benzer şekilde, “Ne Yapmalı?” diye soranların bir kafa karışıklığı yaşadığı da aşikar. Aşağıda belirtilen panel başlıklarını da bu sebeple güncelliğini yitirmediğini düşündüğümüz bu metinden ilham alarak tartışma konusu yapmak istiyoruz.

“Ekim Devrimi Tartışmaları 2018” panellerinden birinin konusu “Kriz Derinleşirken Ne Yapmalı?”, diğerinin ise “24 Haziran Seçimlerinden Yerel Seçimlere Ne Yapmalı?” olarak belirledik.

İlk panelimizde son dokuz yılda sekiz seçim, iki ayaklanma, bir darbe girişimi yaşamış ve bir siyasal istikrar ortamına doğru ilerlediğine dair hiç bir emare bulunmayan yaşadığımız topraklarda cereyan eden siyasal krizden yola çıkacağız. Buna bağlı olarak devrimcilerin önünde ne gibi yakıcı sorunlar olduğunu ve ne yapmak gerektiğini tartışmak istiyoruz.

İkinci panelimizde ise 24 Haziran seçimlerinden çıkarılacak derslerle önümüzdeki yerel seçimlere nasıl bir perspektifle yaklaşmak gerektiğini, önümüzdeki önemli siyasal dönemeçlerden biri olan yerel seçimlerde ne yapmalı sorusuna verdiğimiz yanıtları nasıl somutlamak gerektiğine dair tartışacağız.

İzmir 

  • Kriz Derinleşirken Ne Yapmalı? (4 Kasım 2018)

İstanbul 

  • Kriz Derinleşirken Ne Yapmalı? (10 Kasım Saat 17.30)
  • 24 Haziran’dan Yerel Seçimlere Ne Yapmalı? (11 Kasım Saat 15.00)

Bursa

  • Kriz Derinleşirken Ne Yapmalı? (18 Kasım Pazar)