Türkiye’nin Cuma gününden itibaren Afrin’e yönelik başlattığı müdahale sonrası, MHP’sinden Akşenerli İyi Partisine, CHP’sinden sola sempatik gelen Erdoğan karşıtı birçok kesime ve gazeteciye kadar zaman kaybetmeden Türk ordusuna tam desteklerini sundular, Türk askerine dualar etmeye başladılar.  2019 seçimlerine giderken Erdoğan’a karşı Akşenerli, CHP’li bir hayır cephesinde HDP ile buluşmaya yeşil ışık yakan Amerikancı Türkiye solu açısından Afrin’e yönelik operasyon, olası bir seçim ittifakının bileşenlerini tekrar hatırlatır nitelikte olsa gerek.

Türkiye’nin başlattığı operasyonun hemen ardından sol akımlar Afrin konusunda savaşa karşı halkların barışını, kardeşliği, demokrasiyi öne çıkaran tutumlarını açıkladılar. HDP ve içerisinde yer aldığı Barış Bloku da İstanbul’un kimi ilçelerinin yanı sıra Kadıköy’de merkezi bir eylem çağrısı yaptı. KöZ’ün arkasında duran komünistler olarak önceden planlayamamış ve çağrı yapamamış olsak da 15 kişi eylem alanında buluştuk ve toplanmanın olduğu alanlarda eyleme dahil olduk. Eylem saatlerine yakın saatlerde ise Erdoğan’ın Bursa’dan, Afrin saldırısını protesto için sokağa çıkacaklara savurduğu tehditler, İstanbul’da da kolluk güçlerine talimat olarak yansıdı. Polis ilk toplanmanın olması ile kitleye saldırarak dağıttı. Eylem çağrısı yapılan Kadıköy Altıyol’un yanı sıra bölgede tüm sokakları tutarak tekrar toplanmaya engel oldu. Ara sokaklara dağılanların toplu yürümelerine dahi müdahale etti. Bir süre sonra tekrar toplanma çağrısı aldık ve Khalkedon’da 20-30 kişilik bir grupla buluşarak ara sokaklarda sloganlarla yürümeye başladık. Eylem boyunca “Savaşa Hayır; Afrin Faşizme Mezar Olacak; Direne Direne Kazanacağız; Savaşa Hayır, Barış Hemen Şimdi” sloganları atılırken biz de “İşgalci T.C. Kürdistan’dan Defol; İşgalci TC Afrin’den Defol; Kürtlere Özgürlük, Ortadoğu’ya Barış; Asıl Düşman Kendi Yurdunda” sloganlarını attık.

Polisin tüm sokak başlarını tutması ve müdahalesi eylemin sürdürülmesine engel oldu,  HDP sokakta yapılamayan basın açıklamasını il eş başkanları ve milletvekilleri ile birlikte polisin ablukaya aldığı ilçe teşkilatında gerçekleştirdi.  Kadıköy’de polis ablukası ilerleyen saatlere kadar sürdü.

Kadıköy’de küçük toplanmalar dışında bir protesto eylemi gerçekleşememiş oldu. KöZ’ün arkasında duran komünistler olarak bu eyleme, tıpkı Rojava’da bir devrim olduğu tespitini yaptığımız dönemdeki gibi, Türkiye’deki devrimci görevin Rojava’ya giderek YPG saflarında savaşmak değil, esas kendi yurdundaki düşmana karşı savaşmak olduğunu bir kez daha söylemek için gittik. Bir eylem gerçekleşseydi bugünün acil devrimci görevinin barış çığlıklarını yükseltmek değil, yaşadığımız coğrafyadaki tasfiyecilerin kitle hareketinin önünde engel rolüne karşın, gerileyen, OHAL ve KHK’larla ülkeyi yönetmek zorunda kalan Erdoğan’a karşı mücadeleyi yükseltmek olduğunu dile getirecektik.

Kürtlere Özgürlük Ortadoğu’ya Barış!

İstanbul’dan Komünistler