KöZ’ün arkasında duran komünistler olarak Bakırköy’de gerçekleşen 1 Mayısa’a katıldık. 31 Mart seçimlerinin ardından DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 1 Mayıs toplantılarını başlatmış olsa da miting yeri ancak mitingden 5 gün öncesinde netleştirilerek duyuruldu.

1 Mayıs’ın çok daha öncesinden 1 Mayıs’a 31 Mart seçimlerinin sonucunun damga vuracağı açıktı. 31 Mart seçimleri ile birlikte solun büyük bir kısmının CHP’ye açıktan ya da örtük biçimde destek tutumu aldığı, iki gerici ittifak karşısına solun kendi ortak adayları ile çıkması önerimizin reddedildiği koşullarda Cumhur İttifakı’nın karşısında bir başka gerici ittifak olan Millet ittifakının destekleneceği daha seçim öncesinden belli olmuştu.  Seçimlerde alınan tutum ve seçim sonuçlarının sol tarafından değerlendirmesi 1 Mayıs’ın bu parlamentarist hayallerin yansıdığı, AKP karşısında Millet İttifakı’nın kazandığı büyükşehirler nedeniyle bir “zafer” kutlaması biçimde gerçekleşeceğini gösterdi.

Çağrı ve KöZ’ün Ortak Pankartı: “Ne Cumhur İttifakı Ne Millet İttifakı Tek Yol Devrim”

 Bu nedenle 1 Mayıs öncesinde Yeni Dünya İçin Çağrı ile 1 Mayıs 2019’un CHP eliyle uysallaştırılmasına, içeriğinin boşaltılmasına, kendi iktidar dalaşına heba edilmesine karşı ortak tutum alma kararı aldık.  Çağrı ile ortak bir metin kaleme alarak, CHP güdümündeki demokrasi şöleninin bir parçası olmak istemeyen güçleri 1 Mayıs’ta; parlamenter hayallere kapılmamaya,  Erdoğan ve Cumhur İttifakı’ndan kurtulmak için çözüm başka bir gerici ittifakta değil devrimde demeye davet ettik. Ancak bu davetimize başka siyasi akımlardan icabet eden olmadı. Bu nedenle Çağrı ve KöZ imzalı ortak bir pankart ve belirlediğimiz ortak sloganlarla 1 Mayıs’a katılmaya karar verdik.  Pankartımızda ortaklaştığımız içerik doğrultusunda “Ne Cumhur İttifakı Ne Millet İttifakı Tek Yol Devrim” şiarını yazdık.

1 Mayıs sabahı erken saatlerde kortejler oluşmaya başladı. Biz de sabah 9.00’dan itibaren ortak pankartımız ve kendi pankartlarımızı alana götürerek hazırladık. Saat 10.30 itibariyle kortejimizi oluşturduk.

Yenibosna ve Kıraçtan İşçiler Kortejimize Katıldı

Kortejimize ilk gelenler arasında “Yenibosna ve Kıraçtan İşçiler” imzalı “Tutsaklara Özgürlük Savaşan İşçilerle Gelecek” şiarının yazılı olduğu pankartlarıyla gelen işçilerdi. İşçi arkadaşlar 1 Mayıs sabahında yaptıkları hazırlık sonucu pankartlarının yanı sıra kendi hazırladıkları dövizleri de alana getirmişlerdi. Dövizlerinde; “Rabia Naz’ın davasının takipçisiyiz; Çocuk Emeğinin Sömürüsüne Son, Tayyib’in Sarayda Çocukların Fabrikada İşi Ne?, Biji Yek Gulan Azadiya Kurdistan” yazılıydı. Henüz kortejler tam oluşmamış olsa da dövizlerde geçen Tayyip ve Kürdistan ifadeleri nedeniyle bu iki dövizi kortejimize katılan işçilerin elinden incelemek üzere çekip aldılar. Dövizlerin arama noktaları dışında incelenmesine itiraz etsek de dövizleri tuttuğu gerekçesiyle bir işçi arkadaşı gözaltına aldılar. Avukat yoldaşlarımızı yönlendirdik, gözaltına alınan işçi arkadaş gün içinde serbest bırakıldı.

Kortejimiz Dikilitaş kolunda yürüdü. Ancak toplanmanın ardından yürüyüş üç saati aşkın bir süre sonra başladı. Sloganlarımız ve ajitasyonlarımızla yürüyüşün başlamasına kadar bulunduğumuz alanda bekledik. Yürüyüş boyunca Çağrı ile ortak olarak “Ne Cumhur Ne Millet Tek Yol Devrim; Özgürlük Savaşan İşçilerle Gelecek, Yaşasın 1 Mayıs Bıji Yek Gulan; Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni; Yaşasın Devrimci Dayanışma, Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz” sloganlarını attık.

KöZ olarak ortak sloganlar dışında “Özgürlük İçin Tek Yol Devrim Erdoğan Gidecek Başka Yolu Yok; Ne AKP, Ne CHP Kurtuluş Birleşik Mücadelede; Siyasi İktidar Devrimle Gidecek; Seçimlerle Değil Devrimle Gidecek; Marx, Engels, Lenin, Yolumuz Proleter Devrim; Devrim İçin Devrimci Parti, Parti İçin Komünistlerin Birliği; AKP’ye Karşı Eylemli Mücadeleye; Kürtlere Özgürlük Ortadoğu’ya Barış; Bolşevizm Kazanacak Komünist Bir Dünya Kuracağız; Leyla Güven Yalnız Değildir” sloganlarını attık. Miting alanına giriş için belirlenen üç güzergahtan ikisinde bildirilerimizi bekleyiş ve yürüyüş süresi boyunca dağıttık.

Devrim İçin Devrimci Parti Parti İçin Komünistlerin Birliği

KöZ’ün arkasında duran komünistler olarak 1 Mayıs’ta solun geniş kesimlerinin dünden razı olacağı bayram havasında bir 1 Mayıs’ın parçası olmamanın kendini devrimci gören tüm güçlerin ortak görevi olduğunu anlatmak, parlamentarist hayallere kapılmadan Cumhur İttifakı’ndan kurtulmak için tek yolun devrim olduğunu ifade etmek, böyle bir devrim için de devrimci bir partiye ihtiyaç olduğunu vurgulamak üzere 1 Mayıs’a katıldık. Pankartımızda bu nedenle “Parlamentarist Hayallere Kapılma Rejim Krizine Devrim Son Verecek”, “Yaşasın Komünistlerin Birliği” şiarlarını yazdık. Ağırlaşan tecrit koşullarına, hükümetin saldırılarına ve zindanlardaki direnişi görmezden gelenlere karşı “Tutuklu HDP’liler Serbest Bırakılsın Tüm Siyasi Tutsaklara Özgürlük” şiarını taşıdık. Miting alanında “Parlamentarist Hayallere Kapılma Devrimle Gidecekler” başlıklı bildirilerimizin tümünü mitinge katılan kitleye dağıttık.

Bulunduğumuz kolun sıkışıklığı ve alfabetik kortej sıralaması nedeniyle alana girişimiz de epeyce gecikti. Alana girdiğimizde saat 14.00’tü. Miting programı başlamış olmasına rağmen çok sayıda kortej henüz alana ulaşmamıştı. Miting programı içerisinde Millet İttifakı’nın solun desteği ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ve yaklaşık bir ay sonra mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu kürsüye Türk bayrağı ile çıkarak kısa bir konuşma yaptı. Ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaptı.  Konuşmasında ekonomik kriz, hayat pahalılığı, Taksim’de 1 Mayıs yasağının yanı sıra 31 Mart’taki “birlik”e de değindi. Millet İttifakı’nın adayının sol tarafından desteklenmesini, solun 31 Mart seçimlerinde tamamen CHP’ye yedeklenerek, bağımsız bir çizgiden, bağımsız bir varlık göstermekten mahrum kalmasını, birlik olmanın 31 Mart’ta İstanbul’da ve başka büyükşehirlerde başarılı sonucu olarak değerlendirdi. Arzu Çerkezoğlu’nun konuşması ardından KESK Eş Başkanı Aysun Gezen söz aldı ve ranta dayalı ekonomik modele değindi. TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz ise konuşmasında Urfa’da 1 Mayıs’a katılmak için yola çıkan ve trafik kazasında yaşamını yitiren beş işçiyi andı. Sendika ve odaların konuşmasının ardından ortak metin Türkçe ve Kürtçe olarak okundu. Konuşmalarının ardından müzik dinletisi başladı.

Parlamentarizme Karşı Ortak Tutum

Miting boyunca SODAP, BDSP, TKP gibi kimi kortejler miting alanında ya da yürüyüş kolunda kendi kürsülerini oluşturmuştu. Ancak ne kurulan ayrı kürsüler ne de miting alanındaki kortejlerin parlamentarist ya da ekonomist bir çizginin dışına çıktığını söylemek mümkün değil. Ekonomik kriz, kriz politikaları, zamlar kortejlerin büyük çoğunluğunun ana gündemi olmuştu. Son yıllarda yapılan en kalabalık 1 Mayıslardan biri olan 2019 1 Mayısı’nın CHP’nin seçim kutlaması, seçim şenliği gibi geçmesine karşı tutum alan, parlamentarizmin karşısında emekçiler lehine en küçük demokratik bir hakkın bile devrim sorunu olduğunu öne çıkaran akımlar yoktu. KöZ ve Çağrı’nın parlamentarizme karşı tek yolun devrim olduğu vurgusunu öne çıkaran, ne Cumhur İttifakı ne de Millet İttifakı’na bel bağlamamak gerektiğini ifade eden ortak tutumu bu nedenle 1 Mayıs mitinginin istisnası olmuştur. Parlamentarizme karşı net bir tutum alanlar, CHP’nin seçim kutlamasının bir parçası olmayanlar Çağrı ile KöZ’ün ortak pankartı arkasında buluşan kortejleri olmuştur.

KöZ’ün arkasında duran komünistler olarak seçimlerde de, 1 Mayıs’ta da Cumhur İttifakı’na karşı eylemli bir çizgi izlemek isteyenlerle buluşma kaygısıyla hareket ettik. 1 Mayıs’tan sonra da parlamentarist hayallere kapılmadan saraya karşı kitlesel seferberlik örmem gerektiğini öne çıkarmaya, Erdoğan ve Cumhur ittifakından kurtulmak için çözüm başka bir gerici ittifakta değil devrimde olduğunu vurgulamaya ve bu kaygıyı taşıyanlarla eylem birliği içerisinde yer alma girişimlerini sürdüreceğiz.

Devrim için Devrimci Parti
Parti İçin Komünistlerin Birliği

İstanbul’dan Komünistler