Gençlik örgütleri Suruç katliamının 3. yılında Kadıköy’de bir anma düzenledi. Biz de KöZ’ün arkasında duran komünistler olarak bayraklarımızla anmaya katıldık. Süreyya Operası’nın önünde “Suruç için Adalet, Herkes için Adalet” yazılı pankartın arkasında toplanıldı. Yürüyüşe geçmeden önce “Suruç’un Hesabı Sorulacak; Suruç için Adalet, Herkes için Adalet; Katillerden Hesabı Gençlik Soracak; Suruç’u Unutma Unutturma; Faşizme Karşı Omuz Omuza; Suruç Şehitleri Ölümsüzdür” sloganları atıldı.

Opera çevresi polis yığınağı ile doluydu. Yürüyüşe geçmeden önce SGDF eş başkanı,“Emniyet yürüyüşümüzü yasakladı. Ankara’da 16 gözaltı var, İzmir abluka altında. OHAL kalktı diyorlar ama her yer abluka altında, işte kalkan OHAL bu. Düş yolcularının düşlerini gerçekleştireceğiz. Bu yürüyüş durdurulamaz. Pankartın arkasında yürüyoruz arkadaşlar.” dedi.

Kitle Bahariye Caddesi’nden yürüyüşe yöneldiğinde, kortejin önü, arkası ve sağ tarafı polis ile kuşatılmıştı. Polis bazı kişileri bu çemberin dışına da atmıştı. Ardından polis saldırısı oldu. Bizim bir yoldaşımızın da içinde olduğu 14 kişi gözaltına alındı.

19 kurumun pankartta imzası olduğu eyleme 150’ye yakın kişi katıldı, biz de anmaya 11 kişi katıldık. Ardından saldırının teşhiri için saat 21.00’de Khalkedon’da eylem kararı alındı.

Khalkedon Meydanı’nda teşhir konuşmasına eyleme göre geriye düşmemiş anlamlı bir kitle katıldı. Ek olarak “Baskılar Bizi Yıldıramaz; Yaşasın Devrimci Dayanışma” sloganları atıldı. Yapılan ajitasyondan sonra Suruç gazisi bir kişi ve Veli Saçılık konuşma yaptı. Ardından basın açıklaması okunarak, karakola çağrı yapıldı ve Rıhtım Karakolu’na geçildi.

Polis durmadan gerginlik çıkarmaya çalışıyordu. Bizim taraftan da bu hamlelere geri adım atan değil tepki koyan bir tutum takınıldı. Bekleyiş anında sınırlı sayıdaavukat karakola alındı. OHAL’in kalkmasından ötürü prosedürü tam olarak uygulayamayan, işini bilmeyen bir polis teşkilatı vardı. Hastaneye mi gidilecek, beklenecek mi bir türlü karar verememekten ötürü gecikmeler yaşandı.  HDP İstanbul Milletvekili Erkan Baş da beklemeye katılanlar arasındaydı. Avukatlar ve vekilin tartışmaları ardından burada salınmayacakları anlaşıldığında dağılındı. Gelen haberden sonra hastaneye geçildi. Polis otosu gözaltıları son sağlık kontrolü için hastaneye getirdi. Gözaltına alınanlar araçtan inerken sloganlar ve alkışlarla karşılandı.

Tüm gözaltılar sağlık kontrolünden çıktığında sadece gözaltına alınanlar ve oradaki toplam kitle fotoğraf çektirdikten sonra dağıldık.

İstanbul’dan Komünistler