Kartal’da 1 Mayıs öncesi yerel çalışma için bir araya gelen platformun önüne koyduğu işlerden biri de 1 Mayıs’ın öncesindeki pazar günü meydanda yapılacak olan bir şenlikti. Belirlenen programa göre Kolej önünden meydana flamalı, pankartlı bir yürüyüş yapılacak, sonrasında meydanda forum, müzik dinletisi, resim sergisi vb. etkinliklerle bir şenlik gerçekleştirilecekti. Kartal’ın neredeyse tüm semt pazarlarında yapılan 1 Mayıs çağrısı çalışmalarında da bir taraftan bu şenlik çağrısının yer aldığı ayrı el ilanları dağıtılarak şenliğin duyurusu da yapılmış oldu.

Bizim bulunmadığımız bir toplantıda ise ortaklaşa olarak yürüyüşün flamasız ve yalnızca ortak pankartla olacağı, isteyenlerinse dövizleriyle katılabileceği kararlaştırılmış. Kararı bize iletenlerle kişisel olarak bunu tartışsak da etkinlikten önceki cuma yapılan son toplantıya sınırlı sayıda bileşenin katılması nedeniyle bu konuyu platformda geniş kapsamlı tartışamamış olduk. Yine de hem bu alandakilerle kişisel sohbetlerimizde hem de son toplantıda, alınan karara uyacağımızı ancak bunun siyasal yasakçılığa denk düştüğünü ve tersine bu kadar farklı siyasal öznenin bir arada bu işi yürütmekteki başarısını kimsenin siyasal kimliğini ya da fikrini saklamadan yan yana durabilmesinde aramak gerektiğini belirttik.

Pazar günü 16.00’da Ahmet Şimşek Koleji önünde toplanan 100 kişilik kitle minibüs yolunu trafiğe kapatarak Kartal çarşıya kadar kortejlerle yürüdü. KöZ’ün arkasında duran komünistler olarak 15 kişi katıldığımız yürüyüşte KöZ imzalı “HDP’nin Barajı Aşması için HDP’yi Kapsayan Sol Blok”, “Seçime Damga Vurmak için Adayımız Demirtaş”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Seni Başkan Yaptırmayacağız” ve “Bijî Yek Gûlan” dövizlerini taşıdık. Yürüyüş ve etkinlik boyunca “Yaşasın 1 Mayıs”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz”, “Hak Verilmez Alınır Zafer Sokakta Kazanılır” sloganları atıldı.

Meydana geldiğimizde öncelikle Eğitim-Sen’den bir açılış konuşması yapıldı. Konuşmacı sözünü Kartal’ın yerel sanatçılarına şiir okumaları için bırakarak bitirdi. Birkaç dakikalık bir konuşma beklerken foruma geçmeden birçok kişinin çıkıp şiir okumasına alandaki kimse anlam veremediği gibi yürüyüşle toplanan heyecan ve ilgiyi de oldukça azalttı. Biz de sözü onlara bırakan arkadaşlara gidip forumu artık başlatmak gerektiğini söyledik. Buna karşılık kitle çok az, birbirimize mi propaganda yapacağız vs. denilerek forumun iptaline yönelik bir fikirleri olduğunu ilettiler. Biz de forumun, kararın alındığı mekanizmalar kullanılarak iptal edilebileceğini, bu şekilde oldubittiye getirilmemesi gerektiğini ayrıca katılımın hiç de düşük sayılamayacağını, en azından forum için yeterliliği tartışılmayacak bir kitlenin olduğunu söyledik. Zaten herkesle konuşup öyle karar alınacağını belirttiler ancak bu konuşmanın da ardından uzunca bir süre foruma geçilmemesiyle kitle dağılmaya başladı ve bir şekilde fiilen forum iptal edilmiş oldu.

Yaşasın 1 Mayıs! Bijî Yek Gûlan!

Yaşasın Devrimci Dayanışma!

Kartal’dan Komünistler