Kartal’da sendika ve bazı kurumlara 1 Mayıs öncesi ortak bir etkinlik düzenleme teklifiyle gittik. Bu önerimize karşılık sendikadakiler tarafından daha genişletilmiş bir platform önerisiyle karşılaştık ve biz de bu öneriyi desteklediğimizi belirttik. Bunun üzerine Kartal’daki tüm siyasal partilere, kurumlara, sendikalara bir çağrı yapıldı. Bunun üzerine Hdp, Emep, Esp, Smf, Halkevleri, Adnan Yücel Kültür Merkezi, Disk Genel-iş, Tkh, Eğitim-sen ve KÖZ ilk toplantıyı aldı. İlk toplantıda herkes farklı önerilerde bulundu. Biz de ortak bildiri dağıtımı, ortak afişe çıkılması ve mümkünse (Bu toplantı sırasında 1 Mayıs’ın Maltepe’de yapılacağı kesinleşmişti.) 1 Mayıs günü kortejler oluşturup sahilden 1 Mayıs alanına gitme teklifi yaptık. Bizim ortak bildiri ve afiş çalışmasından kastımız tertip komitesinin bildiri ve afişlerinin yanı sıra herkesin kendi bildiri ve afişlerini getirip bunların çalışmasının ortaklaştırılmasıydı. Bütün önerilerin netleştirilmesi ve somutlanması ikinci toplantıya bırakıldı. Bir haftadan daha az sürede alınan ikinci toplantıya ilk toplantıdakilerin yanı sıra PSAKD, Kaldıraç, Ödp, Ses, Söz ve Eylem, Kartal Sanat İşliği katıldı. Toplantıda ortak bildiri dağıtımları(tertip komitesinin ortak bildirisi) ortak afiş çalışması (yine tertip komitesinin) ve kapalı salon etkinlikleri programlandı. Ayrıca 1 Mayıs öncesindeki Pazar günü forum içeren bir şenlik ve öncesinde Kartal merkezde flamalı bir yürüyüş kararlaştırıldı.

Platformun aldığı kararlar doğrultusunda Kartal’ın semt pazarlarında ve sabah mesai saatinde metro çıkışında sesli ajitasyon eşliğinde bildiri dağıtımları yapıldı. Ortak bildirilerin haricinde PSAKD’de düzenlenen forum ve yürüyüş-şenliğin ayrı bildiriler ve çağrılarla duyurusu yapıldı. Yaklaşık 40 kişinin olduğu PSAKD’de gerçekleşen forum PSAKD müzik grubunun sahne almasıyla başladı. Konuşmalarda genel vurgu bu 1 Mayıs’ı seçim çalışmaları için kaldıraç olarak kullanmak gerektiğine dairdi. Ayrıca Kartal yerelinde yirmiye yakın sendika, parti ve kurumun bir araya gelerek oluşturduğu bu platformun ortak çalışmada gösterdiği tutum ortak bir kanı olarak başarılı bulunarak olumlandı ve devamlılığının gerekliliği vurgulandı. İleriye dönük sürekliliği sağlama adına birtakım somut öneriler ortaya atıldı.

Forumda biz de Köz adına söz aldık ve ilk olarak bu kadar kurumun yan yana gelerek 1 Mayıs çalışması yürütmesini önemsediğimizi belirttik. 1 Mayıs’ın gündeminin seçimler olacağının ortada olduğunu ancak baskın seçimin Hdp ve sol güçlerin değil tersine Erdoğan’ın aleyhine olduğunu; bu kararın Bahçeli’nin insiyatifiyle alınan ve “Cumhur İttifakının” çatırdadığına işaret eden bir karar olduğunu vurguladık. Gezi’nin rüzgarını ardına alan, 7 Haziran’da tarihi bir zafer kazanan Hdp nezdinde solun birden yok olduğunu söylemek bir tarafa sokak hareketleri geri çekilse de hala yüzde 10 bandında gezen bir Hdp ve bitiremedikleri bir sol olduğunu söyledik. Köz olarak aday tartışmalarının başından itibaren Demirtaş’ın ismini zikrettiğimizi çünkü Demirtaş’ın “Seni başkan yaptırtmayacağız” şiarını yükselterek Erdoğan’a 7 Haziran mağlubiyetini yaşatmış, sınanmış ve bugün de bu sebeple hapiste olduğunu açıkladık. Bugün yapılması gerekenin Hdp’yi de aşan güçlü bir sol blokla seçimlere katılmak ve Demirtaş’ın ismini bir an evvel açıklamak olduğunu vurguladık. Bugün solun 7 Haziran’ın da ötesinde bir potansiyel barındırdığını ve Erdoğan’ın başkan seçildiği takdirde dahi meclisteki güçlü bir sol bloğun rejim krizini derinleştirici nitelik taşıyacağını söyleyerek 1 Mayıs’a da bu doğrultuda hazırlanmak gerektiğini belirttik.

KHK İLE İHRAÇLARA KARŞI EYLEM

Kartal’da Khk ile ihraç edilen kamu emekçilerinin nöbet eylemleri devam ediyor. 58. haftada gerçekleştirilen basın açıklamasına, 20 kişilik bir kitle yine sendikadan Eğitim-sen pankart ve flamalarıyla yürüyerek sloganlar eşliğinde geçti. Alandakilere katılınmasıyla nöbet yerinde kitle 40 kişiyi buldu. Basın açıklamasında yine Ohal ve Khk düzenine karşı mücadele ana temayı oluştururken eylemin 30 Mart’a denk gelmesi sebebiyle Kızıldere anmasına da gerçekleşti. Yürüyüş ve basın açıklaması boyunca “Khk’lar gidecek biz kalacağız”, “Kesk’li ihraçlar onurumuzdur”, “Akp’ye teslim olmayacağız” “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” gibi olağan sloganların yanı sıra 1 Mayıs’ın arifesinde olduğumuz için “Yaşasın 1 Mayıs” ve Biji 1 Gulan” sloganları da atıldı.

Nöbetin 61. haftası 1 Mayıs Platformu’nun programladığı bildiri dağıtım günlerinden birine rastladığı için ilk önce basın açıklamasına katılıp oradan dağıtıma geçmek planlandı. Böylece Eğitim-sen’den basın açıklaması için meydana yürüyen kitleye 1 Mayıs çalışmasını yürütenlerin de katılmasıyla otuzu aşkın kişi yürüyüş için buluşmuş oldu. Kalabalık olunmasıyla doğrudan basın açıklaması alanına gitmek yerine kortej halinde ana caddeden dolaşarak bir taraftan marşlar çalarken bir taraftan ajitasyon ve sloganlarla 1 Mayıs bildirileri dağıtılarak yürünmüş oldu. Basın açıklamasında da 1 Mayıs vurgusu yer aldı.

Kartal yerelinde düzenli periyodlarla kurum ziyaretleri ve protokol dağıtımı yapıyoruz. Mart ayından itibaren ziyaret ettiğimiz kurumlarda özellikle Selahattin Demirtaş’ın adaylığı çerçevesinde seçimleri gündem ettik. Demirtaş’ın, Ahmet Şık vs. gibi demokratik kamuoyunun destekleyebileceği ortak adaylardan farkını ortaya koyarak seçimlere en geniş sol blokla katılma zorunluluğu üzerinde durarak Demirtaş’ın adaylığı ve seçimler konusundaki görüşlerimizi aktarmaya çalıştık. Bu görüşmeler sırasında da çoğunluğun Demirtaş’ın adaylığına dair oldukça olumlu yaklaştığını kalan kısmın ise doğrudan karşı çıkmadığını gördük. Bunu gündem ettiğimiz çevrelerde esas göze çarpan nokta ise büyük bir kesimin seçimlere dair net görüşlerinin olmadığı veya seçimleri gündemlerine almamış oldukları oldu. Ancak sürecin ilerlemesiyle özellikle Hdp ve bileşenleri tarafından 7 Haziran’daki gibi bir seçim çalışmasının gerekliliği vurgusu gerçekleştirilen 1 Mayıs forumu gibi alanlarda yapılır oldu. Bu süreçte biz de bağımsız ve birleşik bir sol blokun anlamının altını çizerek muhataplarımıza bu gibi platformlar aracılığıyla görüşlerimizi aktarmaya devam edeceğiz.

Yaşasın 1 Mayıs! Bijî Yek Gûlan!

Devrim İçin Parti, Parti İçin Komünistlerin Birliği!

Kartal’dan Komünistler