1 Mayıs Mahallesi kuruluş festivali bünyesinde festival platformu (KÖZ, ESP, EMEP, SMF, HDP, HDK, Partizan, PSAKD) tarafından yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirilmesi kararı alındı. Eylemin duyurusu için 1000 adet afiş ve 5000 adet bildiri basıldı ve ortak bir şekilde duyuru çalışmaları yoğun bir şekilde yapıldı. 

6 Eylül Pazar günü gerçekleştirilen eylem öncesi tüm mahalle polis ablukası altına alındı. Yürüyüşün başlangıç yeri olan Deniz Gezmiş Parkı ve basın açıklamasının yapılacağı yer olan 1 Mayıs Mahallesi son durakta bizlerden önce polis tarafından doldurulmuştu. Eylemden birkaç gün öncesinden itibaren emniyet sürekli bu yürüyüşe izin verilmeyeceğini aksi takdirde müdahale edeceğini festival tertip komitesine iletti. Polisin bu keyfi ve baskıcı tutumuna karşı festival platformu bileşenleri olarak geri adım atmayacağımızı ve bu eylemi gerçekleştirmek iradesinin arkasında durduk. 

Eylemin başlayacağı yer olan parka geldiğimizde yoğun polis ablukasıyla karşılaştık. Parkta toplanan kitle ve siyasetlerin temsili flamalarıyla katıldığı yürüyüş öncesi polis ablukası altında bir açıklama gerçekleştirdik. Bir yoldaşımızın yaptığı bu açıklamada şunlara değinildi.  “Pandemi sürecinde emekçileri ölümle baş başa bırakan bu iktidar, aynı pandemiyi bahane ederek ezilenlerin mücadelesini engellemeye çalışmaktadır. 43 yıl önce nasıl ki iktidar sahipleri bizlerin barınma hakkını elinden almaya çalışmışsa bugünün iktidar sahipleri de her türlü haklarımızı ellerimizden almaya çalışmaktadır. Nasıl ki 43 yıl önce teslim olmadıysak bugün de bu saldırılarına karşı teslim olmayacağız, meydanları, sokakları, parkları bizlere kapatanlara karşı eylemli mücadeleyi yükselteceğiz. 2 Eylül’ün mücadele çizgisini büyütmeye devam edeceğiz.” 

Yapılan açıklamanın ardından kitle, “Yaşasın 2 Eylül direnişimiz” sloganını atarak yürüyüşe geçti. Kitlenin etrafını sarmış olan devletin kolluk güçleri anında kitleye müdahale etti. Müdahale sonucunda aralarında 4 yoldaşımızın da bulunduğu toplam 25 kişi gözaltına alındı. Müdahalenin ardından dağılan kitle basın açıklamasını gerçekleştirmek istediğimiz 1 Mayıs Mahallesi son durakta tekrardan bir araya gelerek burada açıklamayı yaptı. 2 Eylülden bugüne mücadelenin sürdüğünü ve de süreceğini ifade eden açıklama, “Gözaltılar, Tutuklamalar, Baskılar Bizi Yıldıramaz, Yaşasın Devrimci Dayanışma” sloganları atılarak bitirildi.

Gözaltına alınan arkadaşlarımızın savcılık işlemleri için ertesi gün Anadolu Adliyesi’ne götürülmesi üzerine, diğer siyasetler ve kurumlardaki arkadaşlarla birlikte adliye önüne gittik. Arkadaşlarımızı ve yoldaşlarımızı adliyeden alana kadar orada bekledik. Gözaltındakilerin bırakılmasının ardından polisin yoğun baskısı ve tacizi altında bir açıklama gerçekleştirdik. Açıklamayı yapan yoldaşımız, devletin ve iktidarın bu saldırılarla bizleri yıldırmaya çalıştığını, 43 yıl önce bu saldırılara nasıl yanıt vermişsek bugünde aynı yanıtı verdiğimizi ve vereceğimizi ifade ederek mücadelemiz sürdürme kararlığımızı devam ettireceğimizi ifade etti. Açıklamanın ardından yoldaşlarımızı ve arkadaşlarımızı alarak adliye önünden ayrıldık. 

Gözaltılar, Tutuklamalar, Baskılar Bizi Yıldıramaz!

Yaşasın Devrimci Dayanışma!

1 Mayıs Mahallesi’nden Komünistler