Ataşehir HDK’nin düzenlediği toplantıya KöZ olarak katıldık.Toplantının gündemleri arasında siyasi süreç, HDK ne yapmalı, yerelde neler yapılmalı ve yürütme belirleme konuları vardı.

HDK’lılar, farklı cümlelerle ortak bir konuya odaklanıldığından ancak muhalefet yapılmaktan ileriye gidilmediğinden bahsederek toplantıya başladılar. T.C.nin yıkıldığından temsili bir diktatörlük olduğu konusu üzerinden düşman ne yapıyor biz ne yapacağız, sermayenin işçi sınıfına bir tavrı var, biz nerde duracağız gibi sorular soruldu.

KöZ adına söz alan yoldaş;  ekonomik krizin değil rejim krizinin var olduğunu, rejim krizinin de siyasi bir kriz olduğunu ifade ederek şunlara değindi:

“ Ordu ayağı olmayan, milli ve adli ayakları kendi istediği şekilde işlemeyen bir hükümetin güçlülüğünden bahsedemeyiz, Erdoğan zayıflıyor. Bunu sadece meclisteki sandalye sayısından bile anlayabiliriz. Tek başına karar alamayan MHP’ye gebe bir AKP’den bahsediyoruz. Seçimde bariz bir şekilde oy ve güç kaybı yaşadığını reddedemeyiz. Gerçekleşen askeri müdahalelere karşı ortaya çıkan tavrı da ne kadar güçsüzleştiğini gösteriyor.

Bütün bunların karşısında kitlesel tepkilerin yüksek olduğunu her şeye rağmen sokağa çıkmaktan korkmayanlara baktığımızda bile anlarız. Newroz alanlarını dolduran, 1 Mayıs’ta ellerinde bayraklarıyla yürüyen,  engellemelere ve provokasyonlara rağmen Ankara’daki kongreye gelen insanlar, seçim öncesi mitinglerde saatlerce alanlara gelen bekleyen kitlenin, tepkisiz geri çekilmek isteyen bir kitle olduğunu söylemek doğru mudur?

Türkiye sol hareketi işte bu kitleye ön açıcı bir konumda duramıyor. Burada suç kitlelerde değil HDK/HDP başta olmak üzere Türkiye solundadır.

Seçimlerde ikinci tura kalındığı koşullarda Erdoğan’ın karşısına kim çıkarsa, Akşener ise Akşener İnce ise İnce demek kitleyi değil HDP’yi suçlu kılar. İşte HDP kitleleri bu ve buna benzer tutumlarla pasifize etti.

HDP;  yerel seçimlerde de yine CHP ile pazarlık yaparak ilerlememelidir, Gürsel Tekin’in seçilmesi Demirtaş’ı dışarı çıkarmayacaktır. HDP yerelde de barajları aşmalı, taban demokrasisiyle ön seçimlerle adaylarını belirlemeli ; CHP’ye yedeklenmemelidir. Önüne bulunduğu her yerelde barajları aşmayı hedef koymalıdır.”

Söz alan diğer katılımcılar, HDK’nın bu durumda diğer ittifakları reddetmesi gerektiği,  diğer türlü kitlenin HDP’den CHP’ye yöneleceğinden bahsederken, bazı katılımcılar AKP’ye karşı o muhalefetin içinde HDP’nin de bulunması gerektiğini söyledi.

1 Mayıs Mahallesi’nden Komünistler