Kuşkusuz 24 Haziran’a doğru tüm dikkatler Cumhurbaşkanlığı seçiminde yoğunlaşacağı için bu bloğun bir de Cumhurbaşkanı adayına ihtiyacı vardır. CHP’sinden Saadetine tüm burjuva partileri kıvrandıran Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı sorusu, oluşturulacak bir sol blok için hiç sorun değildir. Zira ortada denenmiş, sınanmış, başarılı bir Cumhurbaşkanı adayı vardır: Selahattin Demirtaş.

Demirtaş Erdoğan’a seçim yenilgisini tattırmış tek adaydır. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’nin yüzde beşlerdeki oyu, yüzde dokuzun üstüne çıkmıştır. Erdoğan’ı 7 Haziran’da hükümet kuramaz hale getiren de Demirtaş’tır.

Demirtaş “Seni Başkan Yaptırmayacağız!” şiarıyla özdeşleşmiştir. Nitekim Erdoğan Demirtaş’ın seçim zaferi nedeniyle başkan olamamıştır. Aslına bakılırsa Demirtaş’ın bugün hapiste tutulmasının bundan başka bir açıklaması yoktur. Dolayısıyla bugün “Seni Yine Başkan Yaptırmayacağız” şiarıyla yürütülecek bir seçim çalışması için en uygun aday elbette Demirtaş’tır.

Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimleri Erdoğan’ın baskılarına, usulsüzlüklerine ve tertiplerine karşı mücadeleyle geçecek. Bu eksende yürütülecek bir teşhir faaliyeti için Erdoğan’ın tüm uygulamalarının bedelini ödeyen Demirtaş’tan uygun bir aday yoktur.

Sol Blok 7 Haziran’ın ötesine geçmek istiyorsa AKP’nin kaybetmesi muhtemel Kürt oylarını geri almalı, aynı zamanda ortak aday basıncı nedeniyle içindeki merkezkaç eğilimleri artacak olan CHP’nin yitireceği oyları toplamalıdır. Demirtaş dışında bu iki işlevi aynı anda yerine getirebilecek bir aday mevcut değildir. HDP’nin genel başkanı olmaması da sanıldığının aksine bu konuda bir engel değil avantajdır.

Nihayetinde Sol Blok’un gösterdiği aday işçilerin ve tüm ezilenlerin gönlünden geçen aday olmalı, onların tercihini yansıtmalıdır. Kurulacak bir Sol Blok’un olası bileşenlerinden biri bu tespite itiraz edecek değildir. Sol Bloğun ilişkilendiği emekçiler arasında bir ön seçim yapıldığıında ve adaylardan biri Demirtaş olduğunda bu seçimi ezici bir farkla kimin kazanacağını tahmin etmek de zor değildir. Yine de eğer alternatif aday önerileri varsa emekçilerin terchinin ne olduğunu önseçim benzeri toplantılar yaparak öğrenmek zor değildir.

Tüm bu nedenlerden ötürü Sol Blok’un elinin altında Erdoğan’ın uykularını kaçıracak bir aday vardır. Aslına bakarsa Demirtaş’ın dışında da bir ikinci aday yoktur.  Yaklaşan seçimlere damga vurmak için Sol Blok’un adayı Demirtaş olmalıdır. Zaten Demirtaş’ın adaylığını desteklemeyen hiçbir akımın solun Cumhurbaşkanı Adayı’nın neden Demirtaş olmayacağına dair elle tutulur hiçbir siyasi gerekçesi yoktur. Demirtaş’ın adaylığını engellemek isteyenler bunu bir susuş kumkumasıyla gündemden düşürmek istemektedirler.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağı 2014 yılından beri biliniyor. Sol saflarda kimin aday olması gerektiği bu kadar belliyken solun adayının kim olacağını belirsiz bırakmak büyük bir hataydı. Bu hatadan en kısa zamanda dönülmesi gerekir.

Yaklaşan seçimlerde Demirtaş’ı aday göstermemek iddiasız, CHP’yi zayıflatmaktan çekinen, bu nedenle Erdoğan’ı hakkıyla karşısına alamayacak bir seçim kampanyası yürütmekle sonuçlanacaktır. Demirtaş’ın aday olduğu koşullarda farklı bir aday göstermek, pratik olarak imkansızlığı bir yana, seçimlerde ortak bir sol blok girişiminden kaçıp görünüşte keskin sözlerle ikinci turda CHP adayının yamacına sığınmak anlamına gelecektir.